Vad baserar ni graderingen av kolesterolvärdena på? De stämmer ju inte överens med dem som kommer från laboratorier (NORIP)?
Det är skillnad på referensintervall/normalvärde och vilka värden som ger en riskökning för ett tillstånd. Ett referensintervall (till exempel från nordiska referensintervallsprojektet, NORIP) beräknar man utifrån att undersöka vilka värden (till synes) friska personer i en befolkning har. Man tar då bort de som har de allra lägsta och de allra högsta värdena och bestämmer sedan vilket som är det lägsta respektive högsta värdet för referensintervallet, som alltså fångar in 95% av alla friska individer (normalfördelning).
Vilka blodfettsnivåer som innebär risk för hjärt- och kärlsjukdom är en annan sak. Då har man istället tagit reda på vilka värden som verkar innebära ökad risk att insjukna i hjärtkärlsjukdom genom att jämföra individer som har utvecklat sjukdom jämfört med dem som inte har det. Syftet är att försöka hitta sätt att förebygga (åter)insjuknande i hjärtkärlsjukdom. I europeiska och svenska riktlinjer för förebyggande behandling av hjärtkärlsjukdom har man frångått att för friska individer ange ett exakt värde för enskilda kolesterolvärdena. I stället förordar man användande av ett bredare instrument för kardiovaskulär riskbedömning, exempelvis SCORE2. Där väger man samma flera olika faktorer (non-kolesterol, blodtryck, rökvanor, kön och ålder), för att bedöma om man löper större risk än andra för att insjukna i allvarlig hjärtkärlsjukdom och när det är dags att göra insatser.
Var artikeln till hjälp?
Toppen!
Tack för din feedback
Vi beklagar att det inte var till hjälp
Tack för din feedback
Feddback skickat
Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov