Generella principer vid återkoppling av hälsoundersökningen
Att återkoppla gruppens resultat av hälsoundersökningen är ett bra sätt att hjälpa arbetsgivaren vidare i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Som hjälp att tolka gruppens resultat brukar det vara bra att jämföra det med andra liknande arbetsgrupper och att följa en arbetsgrupps utveckling över tid.
Rapporten kan och ska redigeras!
- Den automatgenererade grupprapporten är ett underlag att utgå från
- Den kan redigeras och ändras för att passa det aktuella uppdraget och arbetsplatsen.
- Vara inte rädd för att ta bort bilder som inte tillför någon användbar information.
- Det står er fritt att ändra ordningen på bilderna.
Tystnadsplikt/sekretess
- Ni som utförare anpassar rapporten så att krav på tystnadsplikt/sekretess uppfylls.
- Alla deltagare som fyllt i hälsodeklarationen via webben lämnar samtycke till att avidentifierade hälsouppgifter sammanställs till en grupprapport.
Ta fram en grupprapport
När du tar fram grupprapporten kan du redan från början välja vilka sidor som ska tas med. Det är generellt mer praktiskt att ta med för många än för få. I Powerpoint går det lätt att radera de sidor, textavsnitt eller diagram man inte vill ha med i slutliga rapporten till kunden.
Förklaring till några av de olika typer av sidor man kan välja att inkludera:
Kategoribeskrivningar:
- Introduktionssidor framtagna av HPI att fungera som en områdesorienterande inledning till efterföljande diagramsidor.
- Samtliga introduktionssidor kommer synas, även till frågekategorier som inte inkluderats i den aktuella undersökningen. Det är bara att radera dem man inte ska ha med.
Rekommenderade förebyggande insatser:
- För att underlätta för företagshälsornas arbete har HPI tagit fram förslag till förebyggande och främjande insatser att rekommendera till sina kundverksamheter. Självklart måste dessa anpassas utifrån den aktuella kunden och situationen.
- Alla förslag är evidensbaserade och hämtade antingen från myndigheter, internationella kunskapsorgan eller forskningsinstitutioner.
- Lägg gärna till situationsanpassade råd och ta bort de som inte är aktuella.
Rekommenderade åtgärder:
- HPI har också tagit fram förslag till åtgärder som kan rekommenderas när ”staplarna är röda”, dvs när det framkommer att man har problem man behöver komma till rätta med.
- Åtgärder kan behöva göras såväl på grupp- som individnivå och ibland finns förslag för båda nivåer.
Återställ:
- HPI har tagit fram förslag på vilka sidor som vanliga är lämpliga att inkludera. Om du först gjort val, men sedan ångrar dig kan du återgå till det förinställda förslaget genom att klicka på ”Återställ”.
Behöver du mer hjälp med hur man gör för att välja grupper, referensgrupp mm hittar du det i guiden Grupprapport.
Förslag på tillvägagångssätt
- Ta fram rapporten i programvaran Plustoo PC. Läs mer i guiden Grupprapport.
- Kontrollera att urval och antalet deltagare stämmer.
- Ta fram kommentarer i aggregerad form. Läs mer i guiden Ta fram anteckningar/kommentarer samt deltagarlista i statistiken.
- Gå igenom rapporten i teamet (t ex ansvarig för beställningen, de som deltagit i utförandet av hälsoundersökningen samt andra kollegor som har god kännedom om arbetsplatsen och om vilken ambitionsnivå kundverksamheten har).
- Gör en översiktlig kvalitetsgranskning rörande sekretess och deltagande, så att man utifrån rapporten inte kan förstå vilken medarbetare som svarat vad.
- Gå igenom de kvalitetsindikatorer ni beslutat att er verksamhet ska följa gällande Hälsoundersökningar (förslag till kvalitetsindikatorer finns i guiden Hälsoundersökning - Genomförande).
- Kom fram till vilka slutsatser man kan dra utifrån resultaten och vilka åtgärder som kan rekommenderas utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Koppla gärna åtgärder till arbetsmiljölagstiftningen, exempelvis utifrån begreppen och om åtgärderna MÅSTE, BÖR eller KAN UTVECKLAS YTTERLIGARE, samt i vilken ordning man föreslår att de prioriteras.
- Finns möjligheten kan det vara bra att göra en enkel hälsoekonomisk analys.
Grupprapport (Powerpoint)
Se exempel på grupprapporten från hälsoundersökningen i sin helhet.
Arbeta strategiskt med grupprapport efter Hälsoundersökning (Powerpoint)
Se presentation hur ni kan använda er av grupprapporten för ett effektivt och värdeskapande partnerskap med era kundorganisationer.
Var artikeln till hjälp?
Toppen!
Tack för din feedback
Vi beklagar att det inte var till hjälp
Tack för din feedback
Feddback skickat
Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov