Tjänstebeskrivning - OSA-kartläggning


Ger en heltäckande bild av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön


OSA-kartläggning är en tjänst som hjälper arbetsgivaren att kartlägga risk- och hållbarhetsfaktorer i verksamheten och ger underlag för strategisk utveckling av organisatoriska och sociala arbetsmiljön.


När en organisation ska kartlägga den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen genomförs en OSA-kartläggning. Vilket innebär att samtliga medarbetare får svara på en enkätundersökning. Målsättningen med enkätundersökningen är att få en bild över hur medarbetare upplever sin arbetsmiljö och att den ska vara ett verktyg för förbättringsarbete i organisationen. 


Vi rekommenderar OSA-kartläggning

  • För att ta reda på vilka arbetsmiljöfaktorer som utgör en risk- respektive bidrar till hållbarhet.
  • För att identifiera vilka grupper och enheter som behöver stöd och vilka grupper som kan utgöra goda exempel.
  • För att utgöra underlag till riktade och välanpassade förbättringsåtgärder.
  • För att utgöra stöd i och uppföljning av utvecklingsarbetet.


Så här går OSA-kartläggningen till 


Steg 1 – Planering och förankring

I dialog med uppdragsgivaren planeras kartläggningen och överenskommelse görs om vilka frågor som ska ingå, vilka grupper som ska delta och hur kartläggningen ska förankras i organisationen. OSA-kartläggningen finns i två versioner en standard (81 frågor) och en kortare version (55 frågor). Se innehåll längst ned i detta avsnitt. 


Steg 2 – Kartläggning

Kartläggning genomförs via anpassad enkätlänk upplagd i Plustoo.com mot kunden och dess organisation.
Deltagarna får en länk till enkäten och loggar in med BankId, får information om enkäten och besvarar samtycke om behandling av personuppgifter. Enkäten tar 15–20 minuter att fylla i. 
OSA-kartläggning kan även genomföras anonym.


Steg 3 – Rapport och återkoppling

Resultatet för hela verksamheten autogeneras i en sammanställd rapport i Plustoo. Rapporten analyseras, och presenteras efter överenskommelse med uppdragsgivaren (t ex HR, chef, ledningsgrupp). Resultatet redovisas utifrån verksamhetsnivå och delas in efter svårighetsgrad och risknivåer.


Steg 4 – Handlingsplan och insatser

I samarbete med HR, deltagande chefer och medarbetare skapas en handlingsplan. Handlingsplanen innehåller en sammanställning av resultaten och de konkreta åtgärder som framkommit från medarbetare och chefer, samt en tidplan och datum för uppföljning. Handlingsplanen ska svara på frågorna om vad som ska göras och när det ska göras. Förslagen om insatser anpassas efter resultatet från kartläggningen samt utifrån kundens behov och förutsättningar. Insatser kan vara utbildning, workshops, stresshanteringsprogram samt även arbete med organisatoriska förändringar.


Steg 5 – Genomförande av åtgärder och uppföljning

Det viktigaste steget i kartläggningsprocessen är genomförande av de åtgärder som har diskuterats och överenskommits i arbetsgruppen. Chef och även medarbetare har gemensamt ansvar för att säkerställa att handlingsplanen följs regelbundet. Uppföljning av genomförandet av åtgärder följs upp med en ny OSA-kartläggning.


Bakgrund

OSA-kartläggningen bygger på enkäten Copenhagen Psychosocial Questionnaire (COPSOQ III), ett instrument som är vetenskaplig validerat, är etablerat internationellt och är särskilt lämpat för att ringa in risk- och friskfaktorer i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Berthelsen H, Westerlund H, Bergström G, Burr H. Validation of the Copenhagen Psychosocial Questionnaire Version III and Establishment of Benchmarks for Psychosocial Risk Management in Sweden. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 2;17(9):3179. doi: 10.3390/ijerph17093179. PMID: 32370228; PMCID: PMC7246423. 


Frågor som ingår i COPSOQ III