Ibland behöver man skicka över dokument och filer med känslig data.

Detta gör det otroligt viktigt att vi tillsammans skyddar data och ansvarar att vi använder så säker kommunikation mellan parter som möjligt.

För ökad säkerhet, se över alternativ som du känner dig trygg med.

Enklast är att skicka filer via vanligt e-postmeddelande men att se till att filerna är komprimerade och krypterade.

Lägg filerna i en mapp, högerklicka på mappen och välja "Skicka till komprimerad folder" eller liknande.

Om du har programmen WinZip eller 7-zip installerat kan du också ange ett lösenord på den komprimerade filen för ökad säkerhet.

Ett annat alternativ är att skicka filer säkert via tjänster i molnet, som t.ex. online hårddiskar.

I det här läget finns det massor med så kallade näthårddiskar, men de kräver registrering.

Vill du slippa det kan du i stället använda Sprend.

Det är en svensk webbtjänst som tar hand om filöverföring utan kostnad, men som även finns som betald Pro version.

Filen laddas tillfälligt upp på Sprends servrar och sedan kan mottagaren hämta den.

Så här gör du:

1. Se till att du bara har en enda fil. Om du har en mapp med flera bilder kan du högerklicka på den och välja Skicka till, ­Komprimerad mapp. Nu skapas en så kallad zip-fil som går att öppna överallt.

2. Gå in på sajten Sprend (http://www.sprend.se) och klicka på Bläddra (Browse) till höger om Fil att skicka. Leta upp den fil du vill skicka över och klicka på Öppna.

3. Skriv mottagarens mejladress och ett eventuellt meddelande. För att skicka klickar du på Sprenda filen.

4. Mottagaren får nu ett mejl med en länk. Genom att klicka på den startar nedladdningen, som bara kan göras en gång.

Det finns flera liknande tjänster som t.ex. WeTransferHightail (tidigare YouSendIt) och DropSend.

Även sFTP server kan användas för detta syfte men är idag allt ovanligare hos företag.

HPI tillhandahåller ingen egen FTP server för detta ändamål utan hänvisar till ovanstående alternativ.